Няма пряка военна заплаха за България от кризата в Украйна. Около това мнение се обединиха експерти на закрита за медии кръгла маса в БАН на тема: „Ситуацията в Украйна и нейното отражение върху сигурността на България".

Резултатите от експертната среща бяха представени от и.д. на Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана при БАН професор Стефан Хаджитодоров и председателя на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов.

Хаджитодоров подчерта, че експертите са единни, че няма и заплаха от бежанска вълна от българи от Украйна към страната ни. По официални данни в Украйна има около 200 хиляди българи, а по неофициална - над 300 хиляди.

Директорът на центъра обаче отбеляза две основни заплахи за страната ни в резултат на украинската криза.

Първата е свързана с обществено-политическото разделение на българското общество около случващото се в Украйна. Според Хаджитодоров в страната ни се забелязва отчетливо разделение на обществото дали политиката на Русия e такава каквато трябва да бъде, дали се нарушава международното право, доколко имат основание руските претенции в Украйна.

Разделението на украинското общество се пренася и в България, подчерта той, но въпреки това изрази надежда, че след края на кризата България ще укрепне като член на НАТО и ЕС.

Втората и много съществена заплаха е свързана с икономическото сътрудничество между България и Русия и България и Украйна. Той поясни, че могат да бъдат сериозно засегнати енергийната сфера, туризмът и военното сътрудничество с Москва.

А кризата в Украйна е довела до спиране изпълнението на споразумения между България и Украйна и по-специално с Крим в различни сфери, включително аграрната област и туризма.

По отношение на санкциите срещу Русия, подчерта шефът на центъра към БАН, България би следвало да подкрепи по-строги санкции в рамките на решение на ЕС, но същевременно българското правителство трябва да подготви искане за компенсации от Брюксел.

Експертите се обединиха и около това, че България извън ЕС и НАТО трябва да използва българите в Украйна или дипломатически канали за поощряване на вътрешния диалог с цел разрешаване на ситуацията.

Относно Русия, по думите на Хаджитодоров, е необходимо е да се убеди Москва да започне двустранен с диалог с Киев, макар че не признава новата власт в Украйна.

Това, което се случва е игра на нерви и кой ще съумее да не се подаде, смята професорът.

За НАТО Хаджитодоров каза, че Алиансът има стратегически планове при извънредни ситуации, които засягат само старите членки и по тази причина е необходимо да бъдат включени и страните от Източна Европа.

Божилов от своя страна подчерта, че България трябва да действа в рамките на ЕС и НАТО, но да отстоява позицията и интересите си. Страната ни трябва да адаптира стратегическите документи и със стратегията на НАТО в контекста на случващото, категоричен бе той.

Председателят на Софийски форум за сигурност заключи, че кризата в Украйна не е свързана само между Киев и Москва и че тя засяга устоите на международната сигурност по изключително негативен начин.