Коалицията от партии „Български Демократичен Център" (БДЦ) и едноименната парламентарна група излязоха с остро изявление във връзка с коментарите на Николай Бареков от последните дни.

Припомняме, след драматичното приемане от парламента на оспорваните промени за пенсионните фондове, за които гласуваха и трима души от БДЦ, заедно с ГЕРБ и ДПС, Баресов обяви, че оттегля доверието си от парламентарната група на БДЦ.

Днес обаче БДЦ разпространиха взети решения на общо заседание на коалиционния съвет и ръководството на парламентарната група на БДЦ, от които става ясно, че Бареков се поставя в известна изолация.

На първо място те обявяват, че са избрали за говорител на групата от партии в коалицията Любен Дилов-син. Това се прави, тъй като „през последните два месеца председателят на партия „България без цензура" господин Бареков зачести с изявления от името и вместо парламентарната група на БДЦ", мотивира се коалицията.
Подчертава се, че партиите в нея не оспорват правото на Бареков на лично мнение, но подчертават, че той не говори от тяхно име.

Става ясно, че през февруари 2015-а година се свиква общ делегатски форум на партиите, съставляващи Коалицията БДЦ, на който да се препотвърдят приоритетите от предизборната кампания и да се очертаят правилата и критериите за разширяване на Коалицията Български демократичен център за предстоящите местни избори.

В прессъобщението се припомнят и партиите, съставляващи БДЦ - „България без цензура", „Лидер", Земеделски народен Съюз, Движение Гергьовден, Съюз на свободните демократи, БДС - Радикали, Партия на българските жени.

Заявява се също така, че парламентарната група на БДЦ е единна и се ръководи в дейността си от собствения си правилник, изразявайки ясно решенията на Коалиционния съвет, като се подчертава, че БДЦ е опозиция на управляващата в момента коалиция и това не трябвало да се повтаря непрекъснато.

В заключение се заявява в прав текст, че БДЦ не смята да влиза в какъвто и да е режим на обяснения с членове на коалицията Български Демократичен Център, извън органите на коалицията - Коалиционен съвет и парламентарна група.
Очакванията към Бареков са „да се съобразява с правилата, които сам е подписал и да продължи да бъде достоен представител в Европейския парламент, съобразно резултатите от изборите, за успеха на които всички заедно положихме големи усилия".