Новият президент на Афганистан покани талибаните на мирни преговори с посредничеството на международната общност, съобщава АП.

На конференция за мир и възстановяване на Афганистан в Пекин Ашраф Гани не посочи специфични предложения и намекна, че правителствените сили няма да прекратят борбата.

Обаче той спомена талибаните като „политически опоненти".

Мирът е нашият най-важен приоритет. Каним политическите опоненти, в частност талибаните, да се присъединят и да участват в афганистанския диалог, молим всички наши международни партньори да подкрепят водения от Афганистан мирен процес, обясни Гани.

Той добави, че Афганистан не трябва да позволява групи да се стремят към големи илюзии за използване на страната като бойно поле и площадка за разстройване на международната система.

Отношението на Гани към талибаните е различно от предшественика му Хамид Харзай, който определяше талибаните като „братя" и критикува САЩ за военното присъствие в Афганистан.

В отговор на това талибаните увеличиха атентатите и нападенията в Кабул.

От своя страна китайският премиер Ли Къцян каза, че Китай вярва във възможностите на Афганистан да разреши собствените си проблеми, но съседите трябва също да помогнат за създаването на мирна среда без намеса във вътрешните работи на Афганистан.

Международната общност трябва да уважава суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Афганистан, да не се намесва във вътрешните дела и да подкрепи усилията на Афганистан за образуване на безопасна и стабилна държава, добави Къцян.

В сряда Китай обяви, че ще предостави 330 милиона долара помощ на Афганистан за професионално обучение и училище за 3 500 афганистанци през следващите 5 години.