Чешкото министерство на образованието иска да въведе цигански език в основните и средните училища, съобщава „Лидове новини".

Идеята е предметът да бъде свободноизбираем.

Учителите също ще трябва да притежават познания по ромски език, култура и история, за да могат да обясняват по-добре на децата.

По този начин подкрепяме образованието на етническите малцинства.
Циганският език и култура е неотделима част от тези деца и е правилно да се изучават в училищата, в които те ходят, казва ръководителят на секцията за специално образование към чешкото образователно ведомство.

Целта на министерството е в училище да влизат повече деца от ромски произход.

Въвеждането на предмета е позитивно и за другите деца, защото така ще могат да се запознаят с ромската култура, история и език и това ще им помогне да подобрят възприятието си към проблемите на ромите в страната.

Според анализи ромските деца имат повече проблеми с чешкия език, отколкото например с математиката.
В техните семейства най-често се говори само ромски език или смесен циганско-чешки. Най-често тези деца имат и много беден речник.

Ето и за това учителите трябва да знаят поне в основи цигански, за да могат да обясняват по-добре на децата.

Когато в училище идват например германчета, обръща им се почти нестандартно много внимание. За ромските деца не се прави нищо, затова те честно не разбират почти нищо, коментира Ондржей Клипа от Съвета за националните малцинства.

В най-скоро време в избрани училища ще започне пилотна програма, която включва раздаване на материали и брошури за изучаването на ромски език.

Припомняме, Чехия е една от страните в ЕС, която многократно е била критикувана за отношението си към малцинствата и в частност към ромите.