Финансовият министър Владислав Горанов приема, че е необходимо да се  актуализира държавния бюджет, заяви той пред Дарик.

Финансист номер 1 мотивира тезата си с думите, че правителството поело мандата в динамична за фиска ситуация. "Сред мерките за справяне с очертаващия се свръхдефицит беше и намаляване на разходите за персонал в бюджетната сфера с 10%. Още от началото на годината имахме съмнения, че това може да се направи в някои сектори без съществени реформи и се оказахме прави. През цялата година анонсирахме, че са необходими промени, особено в системите на отбраната и сигурността, но те не успяха да се реализират", каза Горанов.

Една трета от актуализираните разходи ще отидат за заплати в сектор "Сигурност" и ако промяната в бюджета за тази година не се състои, служителите от системата на МВР няма да могат да вземат ноемврийски и декемврийски заплати. На практика тези системи ще спрат да функционират, защото така се е структурирал бюджетът им през годините.

"Дебат за по-скъпите цени на винетките трябва да има и ще има", увери финансовият министър Владислав Горанов. Той смята, че: „Трябва да свикнем, че при ниска данъчна тежест ще има все повече плащания според потреблението". Винетките щели да стигнат до 100 лева, стана ясно от разговора.

"Не се налага оттегляне на проектобюджета. Между двете четения в парламента ще бъдат отразени поетите ангажименти за служителите от сектор "Сигурност", допълни финансовият министър.

Ангажиментите са за запазване на 20-те заплати при пенсиониране само за сегашните служители, ненамаляване на възнагражденията, запазване на порциона и ограничаване на годишния отпуск.

По отношение на ежегодното автоматично нарастване на основните заплати на всички заети в сектора на отбраната и сигурността министър Горанов коментира, че това не е най-доброто решение, защото то не отчита по никакъв начин действителния принос на съответния служител. В индексацията няма елемент на атестация или други показатели, които могат да се използват за по-добро управление на тези системи.

„Принципът поначало е, че увеличаването на службата не означава подобряване на качествата, а ако с годините квалификацията се повишава, то това трябва да се отрази и при заплащането, а не по този автоматичен начин, без да се отчита това", посочи той.

Министърът е привърженик на отпадането на класа за прослужено време и в Кодекса на труда. На работно ниво с вицепремиера Ивайло Калфин обсъждат пакет от мерки и махането на клас "прослужено време" можело да е една от тях. „На принципна основа процентът за прослужено време е анахронизъм в трудовите правоотношения, който не отчита реалностите за качеството на труда", категоричен е той.

Министър Горанов увери, че бюджетът до края на тази година е в състояние да посрещне плащанията на тези служители в силовите сектори, които са взели решение да напуснат, но препоръча да не го правят, защото няма причина.

„Философията на Бюджет 2016 е в две направления - от гледна точка на МФ е да намалим дълга, ограничавайки дефицита и да се постигне тази стабилност, която през годините традиционно е била факт. Ако говорим за разходни политики, освен повечето разходи за отбрана и сигурност, ние заявихме средното образование приоритет и считам, че успяхме да намерим в разходната част на бюджета ресурс за това", каза министърът.

Относно ниския бюждет за БАН и Селскостопанската академия Горанов заяви: „Вероятно в тези системи работят изключително талантливи и интелигентни хора. Това, което не успяваме да постигнем, е да намерим връзката между научната дейност и ползите за обществото. Колкото и пари да се дадат, е необходимо да се намери добрата връзка между научните постижения и ползите за реалната икономика", смята финансовият министър.

За т.нар. "данък уикенд" - разграничаване на закупените автомобили, компютри и други вещи, които са включени в промените в Закона за ДДС, финансовият министър призова за общо разбиране, че 200 000 юридически лица, регистрирани по ДДС, лесно биха могли да организират живота си на физически лица през фирмата си и на практика да не плащат никакво ДДС.

Данък "Вредни храни" не бил калкулиран в бюджета за 2016 година, каза финансовият министър и поясни, че той самият няма окончателно оформено мнение.