Служители на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) искат да бъде обявен конкурс за директор на института. Настоятелната си молба те изпращат в отворено писмо до министъра на културата Мартин Иванов.

Трета поредна година институтът се ръководи от временно назначени да изпълняват длъжността лица, в разрез с изискванията регламентирани в нормативната уредба. Това обстоятелство възпрепятства нормалната дейност на НИНКН, уронва престижа на института, демотивира служителите и особено негативно се отразява на дейността по опазване на недвижимото културно наследство, категорични са служителите.

Те смятат още, че експертните функции на института са били компрометирани и неглижирани чрез изпълнение на лобистки поръчки на инвеститори, налагани по телефон или след индивидуални срещи с тях. Съгласувателната процедура се е усложнила и утежнила неимоверно за обикновени граждани. Служителите са категорични, че продължителният отказ за попълване на крайно редуцирания щатен експертен състав на института, на практика застрашава и към момента дейността и нормалното му функциониране.

Те молят министъра процедурата за провеждане на конкурс и избор на директор на института да стартира в най-кратък срок.