Уникални находки представи в НИМ директорът на музея проф. Божидар Димитров.

Той нарече „трогателно" откритето на археолога Мариела Инкова, ръководител на археологическата експедиция при крепостта Калята при Якоруда.

При проучванията са намерени пет бронзови кръста от края на средновековната българска държава.

Те са били положени в гърне с жито - най-вероятно с цел укриване, тъй като според Инкова крепостта край Якоруда се е съпротивлявала на нашествениците, защото има следи от пожар.

Това са кръстове-енколпиони и вътре са положени мощите на светците, чиито имена са изписани на средновековен български език върху кръстовете.

Находките са пет, но мощи има в два от кръстовете.

Откритието е направено, когато колегата й, археологът Пламен Иванов, преглеждал с металотърсач вече изкопаната пръст.

Крепостта Калята е строена през шести век и е използвана до 1396 г. Един век преди това крепостта е била опожарена.

„Тази крепост, ако бъде реставрирана, може да стане един притегателен център за културно-исторически туризъм", посочи Димитров.

Като уникални бяха определени находките на керамични гривни, теракотена маска - изображение на човек - част от глинена лампа и теглилки, открити на крепостта край с. Хухла, Ивайловградско.

Това е от така наричаните „крепост бург" - малки крепости, които охраняват подходите към Цариград.

Тя се намира на един километър от гръцката граница и е контролирала пътя по река Арда. Крепостта е била използвана активно от ІV до средата на ХІІІ век, откогато са открити и последните монети, които са с малък номинал и за тях археолозите предполагат, че са били хвърляни за дарение.

На крепостта е открита и сграда с огромни зидове, и колони с внушителни мраморни фрагменти.