Със скандирания "Долу ДПС" и "турски мекерета" около 30 привърженици и членове на Патриотичния фронт чакат решението на Върховния административен съд по отношение на допълнителните изборни секции, разкрити в Южната ни съседка Турция.

ВАС закри 8 секции в Турция по жалба на „патриотите"
Още...

Припомняме, националистите от ВМРО и НФСБ внесоха жалба до съда срещу решение на ЦИК на предсрочния парламентарен вот на 5 октомври в Турция да има още повече от минали избори места за гласуване.

По данни на ЦИК в южната ни съседка за разкрити 136 секции от общо 427 по света.

Събралите се протестиращи изразиха исканията си и с вдигнати лозунги, които гласят "Спрете новата фалшификация, стига с тази турцизация!". Патриотите обявиха пред вратите на ВАС, че не са против българските мюсюлмани, а са против ДПС и против партията на Касим Дал и Корман Исмаилов (последната е част от Реформаторския блок, б.р.).

"Не може във всеки външен клозет в Анадола да има избирателна секция", заяви пред news.bg евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Той обърна внимание, че жалбата на ПФ е срещу решение на ЦИК, което се гласува от ГЕРБ, БСП и ДПС.

"Тези хора се съгласяват на тази сделка, благодарение на която ще вкарат поне 7-8 депутати в следващия парламент", обясни Джамбазки и добави, че само от изборните секции в Турция се събират около 100 000 гласа.

Макар че вчера от ЦИК обявиха, че на всички избори най-много секции извън страната ни има в Турция, днес Джамбазки отсече, че никога в Южната ни съседка не са имали право да гласуват толкова хора.

Евродепутатът ни подчерта още, че тук не става въпрос за изгонени наши сънародници от България, а се дава право на хора, родени в Турция и неговорещи български да решават съдбата на страната ни.

"Неслучайно Местан беше при Ердоган", засегна и тази тема Джамбазки и отсече, че турският президент има два лоста за влияние у нас, а именно ДПС и партията на Корман Исмаилов и Касим Дал.

Ангел Джамбазки посочи и друго нарушение по отношение на гласуването в Турция, а именно, че хората там си оставят личните карти при изборната комисия, тя гласува вместо тях, пълни урните, а същите тези хора идват в България с автобуси и гласуват още веднъж.

Зам.-председателят на ВМРО изтъкна, че няма как в изборния ден, в една изборна секция да гласуват по 1000 души, тъй като това означава гласуване за 20 секунди и е физически невъзможно.

Националистите имат и свое решение на проблема, а именно ВАС да отмени днес решението на ЦИК, а в бъдеще в Изборния кодекс да се дава възможност извън границите ни да се гласува само в дипломатически и консулски представителства.

По отношение на заканата на бившия коалиционен партньор на ВМРО Николай Бареков да затвори границата ни с Турция дни преди изборите, Джамбазки призна, че се радва, когато негов бивш партньор е прихванал от политиката му.

"Г-н Бареков може да ни подкрепи, тъй като на всички избори сме се опитвали да попречим на гласовете от Турция и да затворим границата си", отбеляза още Джамбазки.