Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за призоваване на военна служба почти 150 000 руснаци, съобщават руски медии.

На военна служба в Русия в периода 1 октомври - 31 декември 2015 година ще бъдат призовани 147 100 души на възраст от 18 до 27 години, които не са в запас и подлежат на закона за военна служба, се отбелязва в документа. Съответният указ е подписан от Владимир Путин и е публикуван на сайта на администрацията на президента.

По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА "Новости", уточни, че указът няма нищо общо с операциите на Русия в Сирия и че е регулярен документ, подписван два пъти в годината.

Припомняме, вчера руският парламент одобри молба на Путин да се изпращат войски в чужбина. Часове по-късно Москва започна въздушни удари в Сирия след молба на сирийското правителство Русия да помогне в борбата срещу тероризма. Американците и сирийската опозиция твърдят, че ударите са насочени срещу сирийските бунтовници, а не срещу „Ислямска държава". Москва отхвърля твърденията.

Междувременно „Уолстрийт джърнъл" пише, че Въздушно-космическите сили на Русия (ВКС) са бомбардирали подготвени от ЦРУ сирийски бунтовници за борба с „Ислямска държава".

Изданието отбелязва, позовавайки се на източник в американската администрация, че атаките на руските сили не са били по позиции на „Ислямска държава".

Снощи Москва обаче съобщи, че при 20 полета в Сирия руската авиация е унищожила напълно 8 командни пункта на джихадистите, разположени в планински местности.