Местата, които се използват като сметища, ще бъдат обявени за „военни зони" и ще получат изискващата се за тях защита", съобщи премиерът на Италия Силвио Берлускони след края на първото заседание на новото правителство на Италия. То се проведе в Неапол, който е в центъра на проблема с отпадъците в областта Кампания. 

Това съобщи сайтът europe.bg                                                                                                                 

"Местата и заводите, свързани с третирането на боклуците, ще бъдат обявени за зони от стратегически национален интерес. Те на практика ще се превърнат във военни зони и ще бъдат охранявани от въоръжените сили, които ще гарантират абсолютната им защита", обясни премиерът.

Кабинетът определи пет нови места в района на Неапол, които ще бъдат използвани за сметища, но „те ще станат известни в следващите дни".

Берлускони потвърди номинирането на Гуидо Бертоласо за държавен секретар по въпросите на боклука. „Националната гражданска защита, която ще координира решаването на проблема с боклука, ще има задача, сравнима с тази след земетресение или изригване на вулкан", завърши Берлускони.

Паралелно със заседанието в Неапол имаше няколко протеста срещу политиката на Берлускони. В тях се включиха незаконни имигранти, безработни, асоциации за защита на околната среда, граждански комитети. Най-голям беше протестът на жителите на Кампания срещу решението за отваряне на нови сметища. Участниците в протеста се възмущаваха, че някои от предложените за сметища терени са на по-малко от 300 метра от жилищни сгради.