Развитието на ситуацията в Украйна и отношенията ЕС - Русия е основна тема на започналата вчера в Милано двудневна неформална среща на министрите на външните работи на ЕС „Гимних", в която участва служебният министър на външните работи Даниел Митов, съобщиха от МвнР.

Първите дипломати на 28-те единодушно изразиха нарастваща загриженост от придвижването на руски военни части в Източна и Южна Украйна.

Липсата на перспектива в процеса на деескалация и несигурност в бъдещите действия налагат необходимостта от бързо съгласие между държавите-членки за предприемането на насрещни мерки, включително и нови санкции, в отговор на едностранните действия на Руската федерация. В същото време трябва да продължат усилията за провеждане на диалог с руската страна.

Навлизането на руски въоръжени сили на украинска територия представлява поредното грубо нарушение на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, както и на международното право. Последните събития водят до неприемлива ескалация със сериозни последици за страните в конфликта, заяви министър Митов.

Той подчерта, че разминаването между заявената готовност за намиране на дипломатическо решение и едновременното придвижване на руски войски в територията на Украйна поставят под въпрос реалните намерения на Руската федерация и подронват сериозно доверието в нея.

Българският външен министър изрази мнението, че спешни действия на международната общност са неизбежни за поставянето на конфликта под контрол, постепенното му деескалиране и намирането на трайно политическо решение. Това задължително включва изтеглянето на навлезлите в Украйна руски войски, посочи той.

Кризата в Украйна заплашва сигурността на газовите доставки към Европа, от което силно потърпевша би била България, заяви още министър Митов пред колегите си. Според него, ЕС спешно се нуждае от Обща енергийна стратегия за справяне с енергийната си зависимост от Русия.

В дневния ред на срещата беше включена и дискусия върху перспективите пред Близкоизточния мирен процес в контекста на постигнатото примирие в Ивицата Газа. Днес разговорите на външинте министри ще бъдат посветени на Южното съседство, и по-специално положението в Сирия, Либия и Ирак.