Срещите с кметовете са много важни както за мен, така и за формиране на приоритетните дейности на правителството на регионите. Това е видно от отношението на правителството към местните власти, за което свидетелства възстановеният диалог с Националното сдружение на общините и в Съвета по децентрализация.

Това се посочва в разпространено до медии писмо на министъра на финансите Петър Чобанов. То е отговор на писмо от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В писмото си от 6 февруари Бойко Борисов силно се безпокои за критериите за разпределение на 500 млн. лв. на общините в програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Според Петър Чобанов, фактите са достатъчно красноречиви  - общините за първи път получават такъв тип национално финансиране , като одобряването на проектите не зависи от политическата принадлежност на кметовете. Регионалното развитие е един от основните приоритети на правителството и целта на Публичната инвестиционна програма е да започне своевременно разрешаването на проблеми, трупани с години. Това ще се отрази на живота на хората в цялата страна и ще се намалят регионалните различия.

Големият интерес и проектна готовност на общините за кандидатстване за ресурс от Публичната инвестиционна програма е положителен сигнал за правилния подход на правителството за разпределяне на публичния ресурс. Въвеждането на този механизъм стимулира активността на министерствата и местните власти и допринесе за повишаване качеството на бюджетните им предложения.

Оставам отворен за диалог с представители на всички общини във формата на Съвета по децентрализация и НСОРБ, заключава Петър Чобанов.