От съюзници е постъпвала информация за българи, сражаващи се на страната на „Ислямска държава". Това обяви пред журналисти министърът на отбраната Велизар Шаламанов, запитан дали има такава информация. Той определи това като много тревожно. Помолен да даде повече подробности военният министър отговори, че може да каже само това, но смята, че е достатъчно.

Относно опасността от „Ислямска държава", Велизар Шаламанов коментира, цитиран от БТА, че рискът е голям. Той подчерта, че именно заради това има международна коалиция, водена от САЩ.

Вчера министърът е имал възможност да посети самолетоносача „Джордж Буш" в Средиземно море. Той е бил заедно с началника на отбраната и командира на Военновъздушните сили. Те са се убедили във високата готовност и мощ на съюзниците си.

България, като част от НАТО и ЕС, също трябва да развива способности за действия в такъв тип операции, смята Велизар Шаламанов. Той подчерта, че към момента не разполагаме с такива способности. Именно това е и една от причините да се замислим по-сериозно за проблемите с превъоръжаването.

Военният министър коментира, че необходимостта от националната програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020" произтича от това, че въоръжението и техниката са изключително остарели и несъвместими с тези на съюзниците ни.

Велизар Шаламанов участва в церемонията за връчване на дипломите на слушателите от Випуск 2014 на Военната академия „Г. С. Раковски".