ВМРО остро възразява срещу подкрепата за членството на Турция в Европейския съюз, изразена от президента Росен Плевнелиев при срещата с турския му колега Абдулах Гюл.
Това се казва в позицията на партията, изпратена до медиите.

Припомняме, по време на посещението си в Анкара президентът Росен Плевнелиев заяви категоричната българска позиция в подкрепа на европейската перспектива на Турция и готовността на страната ни да сподели опита си в преговорния процес с южната ни съседка.

„Изразяваме дълбоко учудване кой е упълномощил българския държавен глава да изказва подкрепа за еврочленството на Турция. Нито е имало дебат в парламента, нито в обществото по тази тема", коментира председателят на ВМРО Красимир Каракачанов.
По този повод партията иска среща с президента, на която да аргументира позицията си.

Още преди две години ВМРО и телевизия СКАТ внесоха 330 хиляди подписа с искане въпросът за членството на Турция в ЕС да се реши чрез национален референдум. ВМРО дори поиска референдумът за АЕЦ да стане двоен - с въпроса за Турция в ЕС.

В писмото също така се припомня, че в първото си слово като президент на България Плевнелиев е декларирал: „Аз съм за граждански контрол върху дейността на политиците и за формиране на активно гражданско общество в България". По тази причина ВМРО го призовава „да стои зад думите си и да превърне гражданите в реален фактор, а не просто в инструмент за даване на власт".

Според партията всяка подкрепа за Турция е безотговорна и за пореден път ангажира страната със самоубийствени действия. Влизане на Турция в ЕС на практика ще заличи единствените граници, които могат да спрат икономическа и политическа инвазия на 80-милионна Турция, пише в писмото на ВМРО до президента.

В същото време Турция не може да се нарече европейска държава и нейното присъединяване към Европейския съюз не почива нито на културни, нито на икономически основания.

„Публичното лицемерие на турската страна стига дотам, Гюл да обясни, че Турция няма да остане безучастна, ако на България й трябва електроенергия. Това е ясна илюстрация за това докъде може да доведе всяка наивна политика на Балканите. Със спирането на проекта „Белене" партията, която Ви излъчи, направи възможни подобни изказвания на Гюл. Защото съвсем скоро България няма да може да задоволява сама нуждите си от електроенергия", припомнят в писмото си до президента от ВМРО.

„Съветваме Ви да не повтаряте грешките на правителството. Това е и единственият Ви шанс да се утвърдите като политик", се казва в заключение.
Преди време партията поиска оставката на външния министър Младенов, който също си позволи да заяви подкрепа за турско членство в евросъюза.