Депутатът от ДСБ Иван Иванов призова лидерът на БСП Сергей Станишев да се яви на дебат по БНТ в предаването Панорама за референдума.

Той припомни категоричната позиция на ДСБ хората да отидат да гласуват и да гласуват с „не".

Проектът Белене е най-голямата измама на българския пост комунизъм, подчерта Иванов. Той припомни, че вчера премиерът Борисов заяви, че ГЕРБ ще гласува с не в референдума и коментира, че би било добре Борисов своевременно да чува и осмисля аргументите на ДСБ, не само по този повод.

Можем да припомним нашата позиция, която накрая беше приета относно казуса Марковска и много други, добави Иванов.

Според него, ако Борисов и ГЕРБ бяха чули позицията на ДСБ за Белене през 2009 година, още тогава проектът е щял да бъде прекратен, вместо да се харчат 20 милиона на българските данъкоплатци за референдума на 27 януари.

Борисов повтаря тезите на ДСБ констатира и Петър Москов и подчерта: „Премиерът излиза пред медиите и артикулира дума по дума тезите на ДСБ."

Дума по дума, теза по теза, заключение по заключение - това за нас, колкото смешно, толкова и сериозно звучи, като негово желание за членство в ДСБ, добави Москов и каза, че според устава на партията това може да стане в районната организация, където живее, евентуално в Банкя.

Ако там хората го одобрят, ще мислим, каза още Москов.

Иванов подчерта, че тези, които си останат в къщи и не отидат да гласуват на референдума дават възможност на онези, които вече са погребали 1,8 млрд. лв. в дупката Белене да продължат със своите корупционни сделки.

Това трябва да спре, защото ще навреди на следващите поколения, които ще трябва да изплащат вече не 1,8 млрд. лв., а 21 млрд. лв., подчерта той.

Помолен да коментира позицията на СДС да бойкотират референдума, дали по този начин не дават възможност за корупционни сделки, Петър Москов каза, че не може да коментира други политически партии.

И все пак той каза по адрес на ГЕРБ, че в един ден председателят на парламента Цачева и председателят на парламентарната група Велчев казват, че ще гласуват "за", а в следващия момент премиерът Борисов казва, че ще гласува „против".

Това става в същия момент, когато Цветан Цветанов управлява митинг в Банско срещу европейското и българското законодателство.

Аз не мога да нося отговорност за тези хора, защото това на медицински език се нарича шизофрения, а за СДС - или добро или нищо", добави Москов.