София е на едно от челните места на градовете в Европейския съюз по ниво на ниска безработица. Това показва проучване на Евростат за градското население на територията на Евросъюза, цитирано от bTV.

Общо три са българските градове, които попадат сред градовете в ЕС с ниска безработица - София, Бургас и Варна.

В българската столица се отчита безработица от 1,1 на сто, в Бургас - с 2,4 на сто и Варна - с 2,6 на сто. Ниска безработица е регистрирана още в няколко европейски града - Бирмингам, Бреда, Талин, Любляна.

Според проучването на Евростат най-лесно се намира работа в няколко европейски града - Мюнхен, Стокхолм, Копенхаген, Прага, Амстердам и Варшава. Там над 50 на сто от анкетираните са отговорили, че могат да разчитат на добре платена работа.

Едва 10 на сто са отговорили, че работа се намира лесно в Неапол, Палермо, Малага, Рига, Мишколц.

Гражданите на Люксембург, Малмьо, Грац, Копенхаген и Стокхолм са отговорили, че изпитват най-малко финансови затруднения - едва един на 10 анкетирани.

Половината от жителите на София, Атина, Ла Валета и Палермо са коментирали, че имат финансови затруднения. Най-недоволни от финансовото си състояние са били гражданите на Неапол и Рига - над 50 на сто.

Най-високо ниво на застаряване на населението е отчетено в 18 града на Италия и 11 града на Германия.

Сред всички градове в Европа най-високо ниво на студенти според броя на жителите е отчетено в Жешов (Полша) и Сантяго де Компостела (Испания).

Замърсяването на въздуха се отчита като един от най-големите проблеми на европейските градове. Като най-замърсени градове в ЕС изследването посочва италианския Торино и испанския Мурсия. Най-чисти градове в ЕС са Рига (Латвия) и Берген (Норвегия).