Това, което Христо Лачев би получил като присъда ако го бях дал под съд за клевета, че съм му поискал, би било като едно погалване на Темида върху нежната му, главичка.
Това каза директорът на Националната следствена служба Ангел Александров.

Следовател № 1 уточни, че причината, която го спира да даде Лачев под съд, е че и той е жертва на сценария, по който вървят тези медийни атаки срещу него.

Ангел Александров допълни, че в края на миналата година е бил извикан при Румен Овчаров и че му е било наредено да събере информация за Христо Лачев - директор на Булгартабак.

Министър Овчаров мотивирал искането си, че дружеството не върви в икономически план добре. Следовател №1 уточни, че той е изпълнил искането на министъра.

На 19 февруари 2007 г. той е представил на министъра на икономиката и енергетиката копие от справка за Христо Лачев. От нея става ясно, че срещу директора на Булгартабак има образувани дела, в това число и такива, които се които се обжалват пред Апелативния съд.

Александров е бил неприятно изненадан, когато разбрал впоследствие, че събраната информация за Лачев, която той предоставил на Овчаров, по някакъв начин е станала известна на директора на Булгартабак.

Александров допълни, че копие от тази справка е било предоставено и на прокурора СГП Божидар Джамбазов. Следовател № 1 изказа предположението, че чрез Джамбазов е изтекла информацията към Лачев.

За да изясни напълно ситуацията, чрез моите подчинени - Иванова и Шарланджиева - се опитах да изясня откъде изтича информацията. В крайна сметка се оказа, че изтича от тях.

За да установя този факт, ми помогна обстоятелството, че повече от 20 години съм бил следовател в МВР и съм запознат с оперативните техники. Директорът на следствието подчерта, че в дългогодишната си кариера не познава такъв безпрецедентен случай на вътрешно предателство каквото са направили Шарланджиева и Иванова.  

Колкото до твърденията на Зоя Иванова, че аз съм свързан с мистериозното изчезване на нейните автомобили, то такова твърдение е повече от несъстоятелно, уточни обвинител номер едно. Александров опроверга и тезата, популяризирана в средствата за масова информация.

Александров подчерта, че по никакъв начин не е използвал служебното си положение, за да оказва натиск върху своите подчинени,да ги заплашва, в това число и върху своите следователки Иванова и Шарланджиева.

В заключение следовател номер едно уточни, че разследването по аферата Топлофикация, е обемно, то продължава, излизат нови неща и не могат да ги спрат дори такива хора като Румен Овчаров.

Александров допълни, че борбата с организираната престъпност не може да се бори с традиционните средства, защото тя е многопластова, има пипала , свързани с високите етажи и е необходимо да бъдат създадени адекватни структури , които да се борят с тази престъпност.