Грипна епидемия е обявена в Плевенска област, съобщават от Регионалната здравна инспекция. От 26 януари, понеделник, до 30 януари, петък, се прекратяват учебните занятия в областта. Причината е достигане на очакваното епидемично ниво на заболяемост от грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ).

Забраняват се масовитe и обществени мероприятия, както и провеждане на организирани мероприятия в детските, учебни и социални заведения. Прекратяват се плановите операции в лечебните заведения за болнична помощ на територията на област Плевен. Взето е решение за разширяване на легловия капацитет на вътрешните и детски отделения в лечебните заведения за болнична помощ, с оглед приемането на насочените за хоспитализиране пациенти с грип и/или усложнения.

Сред противоепидемичните мерки са още: преустановяване на свижданията и засилване на мерките за предпазване от вътреболнично заразяване с грип и ОРЗ в лечебните заведения за болнична помощ; преустановяване дейността на женските и детските консултации. Преустановява се и извършването на профилактичните прегледи и имунизации.

Детските заведения ще работят с режим „филтър", като заболелите няма да бъдат допускани. Болните от грип и остри респираторни заболявания ще бъдат обслужвани по домовете от джипитата.