Германската полиция нахлу в централата на Volkswagen и в други обекти като част от разследването във връзка с разразилия се скандал с автомобилния гигант, съобщава „Франс прес".

„Днес, във връзка с така наречения скандал с емисиите, бяха проведени операции в сградата на Volkswagen във Волфсбург и на други локации", обявиха от прокуратурата в провинция Долна Саксония.

Допълва се, че операциите имат за цел изземване на документация и данни, с оглед на възможни престъпления, които могат да представят информация за манипулирането на емисиите на дизеловите двигатели.

Автомобилният гигант е разследван от няколко държави, включително Германия, след като призна, че на 11 милиона автомобила по света са поставени устройства и софтуер, които представят лъжливи данни за вредните емисии от колите при тестове.

Компанията подчерта, че около 2,8 милиона автомобила в Германия имат такъв софтуер, който превключва дизеловия двигател на степен отделяне на по-малко емисии по време на тестове и изключване на програмата, когато автомобилът се движи по пътищата.