Все още има шанс ГЕРБ да се върне в пленарна зала в рамките на това Народно събрание, като причина за това биха били единствено някои важни законопроекти.

След проваления и днес кворум на парламента, което попречи на звънеца за начало на заседанието, лидерът на опозицията се появи в сградата на властта, за да даде своя редовен вече кулоарен брифинг.

Бойко Борисов се зарече, че ако в дневния ред на депутатите се включи гласуването на Закон за банките, поискан вече от Българската народна банка, както и ако има гласуване на актуализация на бюджета за допълнителни пари за болниците, то народните представители от ГЕРБ ще помогнат за осигуряването на кворума.

„Болниците са фалит", сигнализира експремиерът и посочи, че има такава информация от самите шефове на болниците у нас. „Пламен Орешарски разбира, че като не актуализира сега бюджета ще остави служебното правителство без никакви пари два месеца", обясни Борисов отказа на премиера за актуализация на бюджета.

Председателят на ГЕРБ не вижда смисъл да участва в повече политически консултации, тъй като вече два пъти го е правил, а след постигнатото съгласие БСП е вкарало допълнителни 20 нови законопроекта за разглеждане в последните дни на този парламент. „И да участвам трети път, какво от това?", попита бившият премиер.

Борисов използва случая за пореден път да критикува управляващите, като заяви, че сега държавата е съсипана, всичко е на минус, еврофондовете са спрени, а корупция има в НЗОК и във Фонд „Земеделие".

Стана ясно от думите му, че партията е готова да се откаже от спорния текст в Наказателния кодекс за възродителния процес, срещу който столетницата има против. Той обаче недоумява от какво се притеснява Сергей Станишев, след като на „Орлов мост" се целува с лидера на ДПС Лютви Местан.

ГЕРБ сигнализира за по-особени назначения на дипломатически постове. Бившите управляващи са притеснени, че в конкурси за дипломатическа служба са предлагани редица служители на Министерство на външните работи, които са близки до управляващите.

От опозицията са сигурни, че именно тези хора ще са победителите в конкурсите за ново работно място. „Предстоят назначения в 12 без 5 на всички близки до БСП хора, принадлежащи към Държавна сигурност", предупреди на брифинг в парламента депутатката от ГЕРБ Джема Грозданова.

Герберите дадоха и конкретни примери за такива назначения като главния секретар на МВнР, който е станал дипломат, и повишения в дипломатически ранг говорител на външно министерство. „Нека министър Кристиан Вигенин да отговори на тези въпроси", пожелаха от опозицията.

Лидерът на опозицията се обзаложи с журналистите, че в следващите няколко дни правителството ще представи кандидатурата на председателя на БСП и вече настоящ евродепутат Сергей Станишев за еврокомисар от страната ни. „Може би ще бъде еврокомисар по емиграцията", предположи Бойко Борисов.

По темата за следващия еврокомисар Борисов обясни още, че ако нашата номинация е Кристалина Георгиева тя ще получи значим ресор и дори заместник-председателско място в ЕК.