Северна Корея е готова да предприеме "позитивни действия" за гарантиране на мира и стабилността на Корейския полуостров. Това е заявил специалният пратеник на севернокорейския президент Ким Чен-ун пред президента на Китай, съобщава Ройтерс.

Пратеникът Чо Рионг Хае обаче не е споменал за отказ от ядрената програма на Северна Корея. Той е предал писмо, написано саморъчно от Ким Чен-ун, съобщават китайските държавни медии, но не дават подробности за съдържанието на писмото.

"Северна Корея е готова да направи общи усилият с всички страни за разрешаване по подходящ начин на съответните въпроси чрез многостранен диалог и консултации като шестстранните преговори, както и за поддържането на мира и стабилността на полуострова", е заявил пред китайския презиндет пратеникът на КНДР, цитиран от агенция Синхуа .

"За тази цел, Северна Корея е готова да предприеме положителни действия", е добавил Чо Рионг Хае.

От своя страна президентът на Китай Си Дзинпин е заявил, че премахването на ядреното оръжие на полуострова е стремеж на всички народи и неизбежна тенденция, подчертавайки, че въпросът трябва да се реши чрез преговори.

"Китай се надява всички страни да проявят спокойствие и сдържаност, да работят за понижаване на напрежението, да рестартират шестстранните преговори и да покажат непрестанни усилия ... за дълготраен мир и стабилност", изтъкна още китайският президент.

Китай - единственият реален съюзник на Северна Корея, многократно е призовавал Северна Корея да се върне на масата на шестстранните преговори, насочени към премахването на ядреното оръжие. В преговорите участват двете Кореи, САЩ, Япония, Русия и Китай, която е домакин. Шестстранните разговори се разпаднаха през 2008 г., когато Северна Корея ги напусна.

Русия приветства декларацията на Северна Корея за готовност да се върне към преговорите и заяви, че заслужава "положителна оценка", съобщи агенция Интерфакс.

Властите в Китай са предпазливи при покачването на напрежението на полуострова и се опасяват, че една погрешна стъпка може да потопи полуострова във война, която би обхванала и североизточен Китай.