Президентът Росен Плевнелиев беше отличен с наградата "Европейска личност на годината в Югоизточна и Централна Европа".

Престижното отличие за 2015 г. беше дадено на държавния глава в Сараево, където той е на работно посещение, в рамките на което участва в международната конференция "Регионално икономическо развитие и сътрудничество", с участието на едни от най-успешните мениджъри от Югоизточна Европа.

Най-голямата европейска регионална награда българският президент получи за "изключителните си заслуги за стабилизиране и подобряване на отношенията между европейските държави и особено между съседите на Балканите".

"Вярваме в политиката, основаваща се на европейските ценности. Работим за добросъседски отношения. Ускоряваме трансграничното сътрудничество. Сътрудничеството между съседи е много мощен инструмент, особено на Балканите. Всяка една страна, всяка държава в региона може и трябва да допринася за постигането на нашата цел за мирни, демократични и проспериращи Балкани", посочил Плевнелиев пред участниците във форума.

Плевнелиев допълнил, че колкото повече сме свързани, толкова повече инвестиции ще дойдат в региона ни. Той призова за свързване на енергийните мрежи за гарантиране на конкурентни, а не монополни цени.

Държавният глава отбеляза, че на 1 юли България пое председателството на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. По време на нашето председателство ще бъде отбелязана 20-ата годишнина на Процеса за сътрудничество. През последните две десетилетия тази инициатива се превърна в основен политически формат за сигурност и стабилност в региона, посочил той.

Президентът призовал също за изграждане на транспортна инфраструктура, енергийни и цифрови мрежи. Само ако сме заедно, можем да гарантираме стабилност и развитие, защото без стабилност няма развитие. Заедно можем да разкрием нови пазари. Заедно можем да привлечем стратегически инвеститори.

Заедно можем да развием туризма и производството. Заедно можем да се борим против тероризма, природните бедствия, изолацията и бедността, посочи още Плевнелиев.

Той определи връчената му награда като пробив за българската външна политика и доказателство за доверие и желанието на партньорите ни да си сътрудничим във всички възможни сфери. Радвам се да бъда и първият български президент, който получи това високо отличие, добави държавният глава.

Същевременно Плевнелиев отбелязал, че наградата не е само за него, а също и за българската външна политика, за всички български институции и за целия български народ.

Международното регионално жури в Босна и Херцеговина връчва престижната награда на личности, които са допринесли както за развитието на своята държава, така и на региона на Югоизточна и Централна Европа. Сред досегашните носители на наградата са президентът на Полша Бронислав Коморовски, президентът на Черна гора Филип Вуянович и президентът на Хърватия (2010 - 2015 г.) Иво Йосипович.