Кметът на Ямбол Георги Славов се сдоби с трето обвинение, съобщи окръжният прокурор Георги Ханджиев.

Според прокуратурата Славов е ощетил с 30 хиляди лв. бюджета на общината заради ремонта на спортна зала „Диана".

При възлагане на обществената поръчката са допуснати процесуални нарушения - след като е открита процедурата, нито една фирма не се е явила и тя е следвало да бъде прекратена.

Кметът обаче кани фирма за изпълнение на ремонта и сключва договор, без да е осигурено финансиране.

Преди седмица Георги Славов бе привлечен под отговорност за нарушаване Закона за обществените поръчки, като щетата за бюджета на общината се оценява на 20 хиляди лева.

Според обвинението кметът е нарушил служебните си задължения, защото не е определил пределна цена на обществената поръчка за изготвяне на информационен бюлетин и не я е прекратил, след като комисията е установила, че нито една от фирмите, подали оферти, не отговаря на предварително зададените условия.

Стойността на обществената поръчка е 99 840 лева без ДДС, като срещу това фирмата се задължава да издава общинския бюлетин в продължение на 12 месеца всяка седмица.

Договорът за списването и издаването на бюлетина е сключен в края на март 2009-та, но е прекратен през август и така общината е платила изработеното само до този момент.

Нанесената щета е за около 20 хиляди лева, което представлява разликата между платеното и цената на бюлетина, гласи експертизата.

През октомври Славов бе осъден на 5 години лишаване от свобода. Кметът беше обвинен в превишаване на правата и служебните си задължения, при което е ощетил общината с над 2 милиона лева.

Обвинението е за възлагането и изпълнението на обществена поръчка за изграждане на водопровод и канализация на две улици.