Германия засилва граничния контрол на част от френската граница, обяви говорител на полицията пред „Франс прес".

Засилихме контрола в Баден-Вюртемберг, провеждаме гранични проверки, тъй като ситуацията го изисква, каза говорителят на федералната полиция в югоизточния регион. Гъвкави сме по отношение на местата и времето при извършването на граничните проверки, добави представителят.

Междувременно стана ясно, че германският канцлер Ангела Меркел е обещала 40 хиляди бежанци да бъдат настанени в сгради на правителството.

Меркел е обещала пред ръководителите на 16-те федерални провинции на Германия, че правителството ще започне да координира потока от бежанци и че около 800 души нов персонал ще помага.

Решението е взето на 4-часова кризисна среща между Меркел и регионалните лидери вчера вечерта. По време на срещата провинциалните премиери призоваха германската държава да предостави повече помощ.

След срещата Меркел изтъкна, че провинциите са постигнали съгласие да бъдат създадени центрове за разпределение в страната.

За следващата седмица в Берлин е свикана специална среща на регионалните правителства. Очаква се провинциите да призоват Меркел да увеличи бюджета на локалните правителства за справяне с бежанците.