Очертава се НДСВ да се яви самостоятелно на предстоящите догодина парламентарни избори.

Това потвърди в интервю за БНР лидерът на жълтите Симеон Сакскобургготски.

Той призна, че ниският рейтинг на партията е смущаващ, но постави под въпрос автентичността на социологическите проучвания.

Аз понякога се питам докъде са наистина автентични и най-вече, ако на обществено ниво бяха толкова нищожни, защо НДСВ предизвиква толкова интерес и по медиите, и между хората?
Значи има нещо, което ще се каже и ще се види в деня на изборите, изтъкна бившият премиер.

Симеон определи ролята на НДСВ в тристранната коалиция като балансираща, отричайки жълтите да са опозицията в тройката.

Аз съм последователен човек, може би има хора, които ме намират и скучен, но не е въпрос на мода, на конюнктура, на някакви „номера". Ако има една дългосрочна цел, тя се преследва, докато се постигне

Понякога липсва комуникация между самите партньори или участници в коалицията, друг път може да е нещо личностно или друго, но главното е, че сме в тази коалиция - говоря и за трите партии, не само за НДСВ с другите, а и трите партии - да се управлява и в крайна сметка да се постигнат позитивни резултати за обществото и за страната, подчертава Сакскобургготски.

По думите на лидера на НДСВ и за предстоящите избори партията ще продължи дългосрочната си политика на действие.

Аз съм последователен човек, може би има хора, които ме намират и скучен, но не е въпрос на мода, на конюнктура, на някакви „номера".
Ако има една дългосрочна цел, тя се преследва, докато се постигне, заявява Симеон.

Той коментира като неправилен изразът „Да живеем като в Европа", тъй като по думите му сме европейци и много неща зависят от нас, а не от правителството или от критиките.

Сакскобургготски е категоричен, че това, което Брюксел очаква от нас, е за доброто на нашето общество, а не да правим удоволствие на Брюксел.

В крайна сметка моите имоти вече толкова са спрягани, прозрачни, проверени и какво ли не, че се знае това, което имам 

В този смисъл те ни поощряват, но естествено, ако няма волята, желанието, енергията и, пак казвам, общата подкрепа, може да се очаква дори по-тежката (санкция бел.ред.), заявява жълтият лидер.

Той е категоричен, че не бива да се допуска дори да се заговори за предпазна клауза - това би било много тежко и аз мисля, че абсолютно всички трябва да се мобилизираме, за да се предотврати подобна възможност.

По повод темата с „царските имоти" Симеон повтори, че би било интересно да се зададат тези въпроси на по-широк кръг хора и да видим дали няма да отговорят, че това въобще не ги интересува, че го намират излишно и извън сферата на интересите си.

Аз усещам, че това е изкуствено, защото в крайна сметка България е една правова страна, частната собственост е призната.
В крайна сметка моите имоти вече толкова са спрягани, прозрачни, проверени и какво ли не, че се знае това, което имам, изтъква Симеон.

По думите му след толкова години в изгнание той въобще не си е мислел, че ще се завърне в България - а отгоре на това, че ще доживея да видя пак имотите на баща си.
Така че не е нещо, което е основно за мене. Това не може да го разберат някои хора и се опитват с това да ме уязвяват непрекъснато.

Сакскобургготски не отрече, че се замисля за оттегляне - аз съм човек реалист и считам, че по-младите хора, естествено, че имат по-голям капацитет.
Така че би било просто смешно да претендира човек, че може да продължи во веки веков да е активен.

На въпрос къде ксмята да се установи - тук или в Мадрид, лидерът на НДСВ отговаря - тук съм си толкова добре след 50 години в изгнание.