Община Перник закупува таблети за членовете на Общинския съвет, съобщи кметът Иван Иванов.

Инициативата цели намаляване на разхода на хартия и повишаване на ефективността на работа на съветниците.

Според Иванов, цитиран от БТА, цената на един таблет е 150 лв. Пратката все още не е пристигнала в пълния й размер в общината и не е заплащана.

Припомняме, че само преди дни кметът на Перник обяви, че общината е фалирала и не може да покрие дори неотложните си разходи за осигуряване нормалния живот на своите граждани. Вчера пък Министерство на финансите отпусна на общината безлихвен заем на стойност 2 200 000 лева.
Община Перник има задължения над 16 млн. лв. , от които 12 млн. лв. са просрочени.

Кметът предлага и община Перник да вземе банков кредит от 1 млн. лв. Искането му ще бъде обсъдено на заседание на Общинския съвет в понеделник.

Според Иванов заради тежкото й финансово състояние общината се нуждае спешно от средства за изплащане на сумите по наложените от частни съдебни изпълнители запори на банковите сметки, както и за изпълнение на подписаните с отделни фирми и НАП споразумения за разсрочено плащане на просрочените задължения.

Кметът предлага кредитът да бъде краткосрочен с краен срок на погасяване 25 декември 2015г. при максимален лихвен процент 6,5 процента годишно. Заемът ще бъде обезпечен с учредяване на втора по ред ипотека на общинска сграда в центъра на Перник.

Предложението за въвеждане на електронни устройства е още от 2011 г., коментира председателят на Общинския съвет Милан Миланов. По думите му Общинският съвет не е взимал решение за закупуване на таблети на съветниците и въпреки че не бил информиран за нея от кметския екип, той приветства инициативата.

Миланов също смята, че вложените средства ще се върнат с икономия на консумативи, необходими за подготовка на заседаниятана местния законодателен орган.
Общинският съвет в Перник има 41 съветници.