Президентът на Европейския съвет Доналд Туск и българският премиер Бойко Борисов обсъдиха темата за бежанците и миграцията при посещението на бившия полски премиер в резиденция Евксиновград, стана ясно от звуков запис на срещата, разпространен от МС.

"България граничи със страни, които са под сериозен миграционен натиск. Тя за сега се справя добре, отнасям се с уважение към вашите усилия. Разбираме колко много ресурси използвате. Заслужавате похвала за активното участие на операции на Фронтекс в други държави. Солидарността е двустранна, ако възникнат допълнителни трудности, може да се разгледат възможности за предоставяне на финансова или друга помощ от ЕС", каза Туск.

Той определи страната ни като най-добрият пример за останалите държави-членки за охрана на границите. "Ние трябва да сме реалисти и да пренасочим дебата от това как да се справим със симптомите към това как да се справим с основните причини. В момента всички държави са убедени, че възстановяването на контрола по външните граници на ЕС е основна задача.

То е основно условие за ефективна, хуманитарна и безопасна политика в областта на миграцията", заяви президентът на Евросъвета. Той заяви, че предстои и заседание през идната седмица, което включва и засилване на сътрудничеството на европейските страни с Турция.

"Днес обсъдихме и енергийни въпроси, енергийната сигурност е приоритет. Договорените проекти трябва бързо да се изпълняват - да се създаде устойчива мрежа, която да ни даде сигурност", каза Туск. Той отново спомена за за диверсифициране на доставките. Туск припомни, че е нужно да се спазват за всички документи на ЕС, независимо дали става въпрос за страните от Юг или от Северната част на ЕС.

От своя страна Бойко Борисов заяви: "Държим, когато се разглеждат Северен и Южен поток, да бъдат мерени с единен аршин. Държим за общ енергиен съюз в Европа и спазването на условията на третия пакет по правилата, които Комисията е казала. Истински се надявам това да бъде отчитано от ЕК".

Туск не пропусна да каже и за реформите в съдебната система. "България трябва да гарантира, че реформите в съдебната система, борбата срещу корупцията и организираната престъпност продължават да се осъществяват - така България ще стане по-силна", заяви бившият полски премиер.

Българският министър-председател припомни, че 2,300 млрд. лева са приходите в бюджета от контрабанда. "Това е впечатляващо за всяка една държава. България доказва, че е много по-добра Шенгенска граница от много държави в Европа, темата дори ми е обидна. Половината държави в Европа се провалиха, завчера заявих: "Когато пожелаят - да ни включат в Шенген". Очаквам те самите да разберат колко са несправедливи", каза Борисов.

Запитан за позицията на страната ни относно изграждането на свободна зона в Сирия, Борисов каза, че страната ни ясно и твърдо подкрепя нейното изграждане. "Да се направи на територията на Сирия, хората да бъдат държани близко до родните си места", каза Борисов.

Той отново припомни условията, в които българските полицаи охраняват границата ни: "В кал и дъжд тези хора работят в планините, за да изпълнят условията на Шенген, можем да им благодарим", каза премиерът.

"Не се планира изграждане на нови бежански центрове на територията на България, не е необходима такава мярка", заяви в отговор на въпрос премиерът Бойко Борисов.

Той каза колко мигранти са само в Истанбул, които целят да стигнат до страните от ЕС. "300 хил. души чакат в Истанбул, който е на часове от нашата граница. Ако дойдат как ще ги спрем? С пушки? Ние сме потенциално застрашени", каза Борисов.