Ако община Благоевград започне да извозва отпадъците в определеното от министерството регионално депо в Кочериново, това означава, че жителите на Благоевград трябва да започнат да плащат трикратно по-високи такси от сегашните.

Това обяви кметът Костадин Паскалев и категорично се противопостави на идеята жителите на Благоевград да финансират произволно калкулирани суми за депониране на боклука извън рамките на общината им.

„В момента общините, които притежават такива регионални депа, смятат, че те са тяхна собственост и те са в правото си чрез решение на общинските съвети да определят цената на услугата депониране на тон отпадък", коментира Костадин Паскалев, цитиран от БНР.

Той обясни, че всички предварителни разчети показват, че това извозване до Кочериново не са изгодно за община Благоевград и не е икономически обосновано.

„Към момента отсъства държавна политика по въпроса с отпадъците", посочи Паскалев.

Според него това, което трябва да се направи е наличното сметище в Благоевград да се разшири с 10 дка според изискванията на европейския съюз и да се изготви програма за рециклиране на отпадъците.