Лидерът на кубинската революция Фидел Кастро отново призова човечеството да направи всичко възможно за предотвратяване на ядрена война и да се спре глобалното затопляне. Този призив той отправя в публикувана снощи статия.

Статията е първата публикация на Кастро от средата на ноември. По-рано тази седмица в социалната мрежа Twitter се появиха слуховете за смъртта на Кастро. Кубинските блогъри и потребители на Twitter, близки до официалните кръгове, отрекоха тези съобщения, а след това опровержение се появи и на близкия до властите сайт Cubadebate.

Новата статия на Кастро продължава серията му от публикации, в които той изразява загриженост за ситуацията в света, призовавайки политиците да намерят решения на проблеми като растящите цени на храните, климатичните промени, опасността от ядрена война и последващата "ядрена зима".

Лидерът на кубинската революция многократно е заявявал, че пред "човешката раса има реален риск от изчезване".

Ние сме заплашени от много опасности, но две от тях - ядрена война и промените в климата - са от решаващо значение, но с течение на времето все повече се отдалечаваме от решението им, пише още Кастро

По думите му тази негова теза е подкрепена от "демагогските празни приказки", както и изявления и речи на представители на "тиранията, наложена на света от САЩ и техните мощни съюзници.

Кастро отбелязва, че тази година се отбелязва 50-годишнината от Карибската криза, която "поставя света на ръба на глобална ядрена война".

Днес, според 85-годишния Кастро, рискът от война и използването на ядрени оръжия се увеличава пропорционално на напрежението в Близкия изток, където в ръцете на израелското правителство има стотици ядрени оръжия в пълна бойна готовност.

Войната - това е една катастрофа, която може да се случи и е много възможно това се случи, продължи той, но дори и ако човечеството успее да я „отложи" за неопределено време, има и друга драма, която се развива с и това е изменението на климата.

Кастро отбелязва, че правителството на САЩ се е противопоставило на Протокола от Киото, без да се консултира дори с най-близките си съюзници