Китайският вицепрезидент Си Цзинпинг се срещна с американския си колега Джо Байдън в Пекин. На срещата и двете страни се съгласиха, че трябва да си сътрудничат, съобщи Xinhua.

Под влияние на новите обстоятелства, Китай и САЩ споделят общи интереси и повече общи отговорности. Сътрудничеството между Китай и САЩ не е само в полза на двете нации, а на целия свят", подчерта Си при започване на срещата.

Си определи 6-дневната визита на Байдън в Китай като едно от най-големите събития за страната тази година в отношенията между двете страни. Според него този контакт ще засили още повече партньорството между Китай и САЩ.

Идвам със сериозно и ясно послание, а именно, че САЩ ще планират и ще продължат да се обвързват и да сътрудничат със света", отбеляза Джо Байдън, допълвайки, че това е първата му визита в Китай като вицепрезидент на САЩ.

Посланието ни се доказва в момента, след като показваме желанието си да постигнем сериозни взаимоотношения с Китай", допълни още Байдън.

Вицепрезидентът на САЩ заяви, че е поканил китайския си колега на среща във Вашингтон.

Това е третата визита на Байдън, след като той посети Китай през 1979 г. и 2001 г., когато се срещна с тогавашния китайски лидер Дън Сяопин.