Ирански генерал обяви, че режимът в Саудитска Арабия е на ръба на колапса и че ще падне скоро, съобщава „Ню Йорк Таймс".

Бомбардировките на водената от Саудитска Арабия международна коалиция над Йемен са „безсрамни, груби и обида за всички ислямски ценности", каза ръководителят на 150-хилядната ислямска Революционна гвардия генерал Мохамад Али Джафари по време на реч в Техеран.

Миналата седмица Рияд обяви, че прекратява операциите в Йемен, които започнаха през март, но още на следващия ден поднови въздушните атаки. Над 1000 души са убити при нападенията, които са насочени срещу подкрепяните от Иран шиитски бунтовници.

Предателят Саудитска Арабия следва пътя на Израел. Саудитска Арабия бомбардира тази страна без никаква координация с международните органи. Няма повече да стоим безучастни", поясни Джафари.

Техеран и Рияд отдавна се борят за влияние в Близкия изток. Сунитска Саудитска Арабия се запасява предимно с оръжия от САЩ, докато шиитски Иран увеличава влиянието си в няколко държави, включително Ирак, Ливан, Сирия и Йемен.

Според генерала всички трикове на враговете на Ислямската република са разгадани, допълвайки, че иранската идеология предписва износ на революция.

„Крайната цел на Ислямската революция е създаване на ислямска цивилизация. И ние правим всичко по силите си, за да развием път за създаване на ислямска цивилизация", поясни той.

Джафари се присъедини към други ирански представители, които прогнозират, че народно недоволство ще свали режима в Саудитска Арабия.

„Къщата на Сауд е на ръба на разпадане, колапс", изтъкна той, имайки предвид кралската фамилия. „Регионални и международни анализатори говорят много за това, надяваме се да се превърне в истина", заключи генералът.