Ние не считаме, че промяната в пенсионната система трябва да е за сметка на хората. Това заяви в ефира на БНР народният представител от парламентарната група на "БСП - лява България" Чавдар Георгиев.

Той бе категоричен, че мерките, предлагани от правителството, не защитават интересите на хората и едва ли ще доведат до съществено увеличение на пенсиите. Депутатът заяви, че промените, афиширани първо като цялостна реформа на пенсионната система, се свеждат до 2 неща: увеличаване на трудовия стаж и пенсионната възраст.

"С това грубо се засягат интересите на хората и ние от БСП няма как да подкрепим мерките,  предлагани от правителството и от министър Калфин", категоричен бе той. Депутатът заяви, че именно това е показала БСП по време на дебатите в пленарна зала и е заявила ясно своята позиция.

Чавдар Георгиев припомни, че левицата е имала предложения, свързани с пенсионните отчисления и е представила модел за преразпределяне на средствата.

„Около 900 млн. лв. могат да се формират като приход в бюджета на НОИ с предлагания от нас модел. Ако той беше възприет, щяха да се осигурят достатъчно средства, които можеха да се използват за оздравяване и балансиране на пенсионната система", обясни народният представител.

По думите му, е от голямо значение да се намерят начините за балансиране на пенсионната система. Според него трябва да се отговори на няколко въпроса: дали балансът да стане за сметка на отчисленията; как да бъдат разпределени между работодател и работник; как да бъдат разделени задължителните отчисления към универсалните пенсионни фондове; да се намали ли вноската и отчисленията да минат към НОИ или да се предприеме предлаганото от правителството - просто да се орежат разходите.

Той бе категоричен че трябва да се търси реформа, но не и с увеличаване на възрастта и стажа за пенсиониране.