Покривите на 5 къщи в петричкия кв. „Дълбошница" бяха отнесени от бурята през нощта, съобщават от Министерството на извънредните ситуации.

Дъждът, който продължава да вали над цялата страна, е нанесъл материални щети на много частни и обществени постройки, залети са много улици и пътни настилки, затлачени са дерета има множество изпочупени клони на дървета.

Силните ветрове от изминалото денонощие разрушиха покриви и на селскостопански сгради и къщи в село Сопота, община Рудозем.

Наводнени са много приземни етажи и мазета на къщи в Монтана.
В засегнатите райони екипи от Териториалните дирекции на МИС отводняват наводнените помещения.

Паднали камъни на пътя след село Мурсалиево в посока Благоевград са препречили пътя, свлякла се е и каменно-земна маса върху платното на главен път София - Лъкатник.
Пътят е трудно проходим за леки автомобили и непроходим за товарни.

Екипи на пътна помощ почистват свлеклите се камъни по пътното платно в протежение на около 50 км от Нови Искър до Зверино.

Затруднено е и преминаването на МПС в селата Боснек и Чупетлово, област Перник и село Цървеняно в посока Перник, област Кюстендил.

След разразилата се гръмотевична буря, придружена със силен вятър, паднали клони и дървета на улични платна и в паркове има на много места в страната - на разклона за село Капитан Димитриево на пътя от Пазарджик за Пещера, в Пловдив, Асеновград, Перник, Монтана и Шумен.

На спешния телефон 112 са постъпили сигнали за паднали клони и електрически проводници на ул. „Граф Игнатиев" № 44 в Пазарджик и в Нова Загора.
Няма данни за пострадали, уточняват от МИС.

Силен вятър със скорост до 60 километра в час духа в Дунавската равнина, между 30 и 60 километра в час е скоростта му по Черноморието, а на Черни връх вятърът е бурен със скорост 100 километра в час, съобщи дежурният синоптик в НИМХ-БАН Любка Кумчева.

На върховете Мургаш, Мусала и Ботев скоростта на вятъра е между 30 и 50 километра в час. Метеоролозите са измерили снежна покривка от 7 сантиметра на връх Ботев, сняг има и на връх Мусала.

В районите на Ловеч и Велико Търново вали силен дъжд, който затруднява видимостта. Най-голямото количество валеж за изминалата нощ е измерено в Благоевград и Враца, където за 12 часа са паднали по 42 литра на квадратен метър.

В Монтана и Оряхово са измерени по 22 литра на квадратен метър, а в Кюстендил - по 27 литра. В София за изминалата нощ са измерени общо 34 литра на квадратен метър валеж.