Американски военен самолет е хвърлил оръжия, боеприпаси и медицински консумативи на кюрдските бойци, които водят битка с терористите от „Ислямска държава" в ключовия сирийски град Кобани, съобщават световните информационни агенции.

От централното американско военно командване заявиха, че транспортен самолет C-130 е хвърлил множество доставки, които са предоставени от кюрдсксите власти в Иракски Кюрдистан.

Въздушните доставки е много вероятно да разгневят Турция, ключов съюзник на САЩ в региона. В неделя турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в Афганистан, че няма да позволи кюрдските бойци да получат оръжия от американците.

Хвърлянето на доставките „са предназначени да позволят да продължат съпротивата срещу опитите на Ислямска държава да превземе Кобани", заявиха от централното комндване.

Всички самолети, извършили доставки, са се върнали безопасно.

Силите на САЩ са провели повече от 135 въздушни удара срещу джихадистите в Кобани.

„В комбинация с продължаващата съпротива на кюрдите срещу „Ислямска държава", индикациите са, че тези удари са забавили напредването на джихадистите в Кобани, убити са стотици терористи и са разрушени или повредени сериозно количество бойна техника на "Ислямска държава", се казва още в изявлението на американските военни.