Северна Корея има „най-благоприятната система за човешки права в света", отбелязва се в доклад на страната, който е изнесен през уикенда, предаде СиЕнЕн.

Според него политическата система на страната „дарява нейните граждани с безценна политическа почтеност". Икономическата система пък „осигурява на хората независимост и креативен работнически живот, също така богат и цивилизован жизнен стандарт", допълва се в изготвения от Асоциацията за изследване на човешките права на КНДР документ.

В доклада има 53 хиляди думи, от които фразата „човешки права" е спомената над 700 пъти. Той обрисува Северна Корея като богата и просперираща държава.

Документът е в отговор на изнесения доклад за човешките права от Разследваща комисия към ООН през февруари. Докладът критикува авторитарното управление на КНДР и подчертава, че държавата „тероризира" собствените си граждани. Той е на базата на свидетелски показания от над 100 жертви, свидетели и експерти.

Според Пхенян въпросът с човешките права е използван от САЩ като извинение за намеса във вътрешните дела на комунистическата държава. В доклада на КНДР многократно се отбелязва, че САЩ целят „отхвърляне на социална система" и също обвинява американците, че са нахлули в Северна Корея през 1950 година и са започнали Корейската война.

По отношение на извършваните мъчения срещу граждани на страната, в документа се пояснява, че информацията е получена от свидетели, които нямат нищо общо с реалността и че се изфабрикуват истории, които не се базират на реални доказателства.

Версията на КНДР за човешките права е публикувана преди Общото събрание на ООН във вторник, на което ще се обсъди и гласува ситуацията с човешките права в Северна Корея.