Асоциацията на палестинците у нас проведе мирно шествие по централните софийски улици във връзка с ескалацията на напрежението в Ивицата Газа през последната седмица, съобщи БНР.

Един протестиращите каза пред радиото, че в демонстрацията участват палестинци и сирийци, които настояват Израел да спре убийството на деца в Газа.

Ние сме мирни хора, каза участничка в протеста, допълвайки, че в Газа просто избиват хората и вече не може да се живее там.

България трябва да знае, че окупацията трябва да се прекрати, палестинският народ има право на свобода, каза протестиращ.

Шествието на палестинците е с маршрут "Метростанция НДК"/ъгъла на бул. "Витоша" и бул. "Патриарх Евтимий"/ по бул. "Витоша", ул. "Съборна", покрай Президентството до площад "Батенберг" пред градската градина.

Междувременно Times of Israel пише, че хиляди протестиращи са провели демонстрации в Азия и Австралия в подкрепа на палестинците.

Около 3000 души проведоха акция пред сградата на местната управа в Сидни, като скандираха призиви за освобождение на Палестина.

В Индонезия около 500 души проведоха шествие в столицата Джакарта, викайки „Аллах е велик!" и носейки палестински знамена.

В Хонконг около 300 души взеха участие в пропалестинско шествие. Някои от демонстрантите носеха флагове на Израел, при които звездата на Давид е заменена със свастика.

Сто протестиращи в Индия се събраха пред посолството на Израел, скандирайки „Подкрепяме Ивицата Газа" и „Не на ционисткия геноцид".