По данни на Агенцията за бежанците към Организацията на обединените нации, до края на тази и през следващата година се очаква по море да пристигнат в Европа около 850 000 имигранти. Само до края на 2015 година ще пристигнат не по-малко от 350 000 души, а през следващата година се очаква значително нарастване на броя им.

От Агенцията поискаха адекватни мерки за справяне с проблема.Очевидно е, че не може да има германско решение за общ европейски проблем", заявиха от там, като имат предвид факта, че повечето мигранти се опитват да достигнат до Германия, която обяви, че ще приеме всички желаещи.

За разлика от нея, Унгария обяви, че няма да позволи на тези хора да пребивават постоянно в страната, а взе и мерки срещу тях чрез изграждането на стената на сръбската граница. В Гърция се стигна до сблъсъци между мигранти и полиция. 
Както е известно, стотици хиляди бежанци и имигранти всяка година пресичат Средиземно море с примитивните кораби на каналджии.

Те бягат от военни конфликти или просто търсят по-добър живот, но често не достигат крайната спирка.  Хиляди жертви бяха регистрирани и тази година, което принуди ЕС да вземе спешни мерки срещу каналджиите.  Италия и Гърция вече обявиха, че не могат да се справят с потока и поискаха помощ.

Очаква се днес Европейската комисия да представи днес своя план за справяне с бежанския поток. Той вероятно ще включва въпросните квоти за разпределението им по страни, които бяха атакувани от европейски лидери. Квотите ще зависят от БВП, броя на населението, нивото на безработица и т.н. на всяка страна.