Румънският премиер Калин Попеску Търичану ще участва в церемониите, отбелязващи 50-тата годишнина от унгарските събития.

От АФП уточняват, че именно в Румъния бе задържан унгарският министър-председател Имре  Наги - героят на унгарската революция срещу Съветския съюз от 1956 г.

На 31 октомври 1956 г. Наги обявява, че Унгария излиза от Варшавския договор

Когато обаче бунта в Унгария бива потушен от войските на СССР, Наги се скрива в югославското посолство, като по-късно бяга в Румъния, откъдето обаче го връщат.

Така тогавашните румънски управляващи подписват смъртната присъда на Наги, който е обесен след таен процес през 1958 г., коментират от АФП.

От агенцията цитират румънския историк, според когото властите в страната му би трябвало да се извинят на унгарците за ролята на Букурещ при потушаването на бунта в Унгария, целящ откъсването на Будапеща от влиянието на СССР.

По време на церемоните в Будапеща, които ще се проведат в неделя и понеделник, се очаква Търичану да се срещне с унгарския си колега Ференц Дюрчани, както и да присъства на вечеря, дадена от президента Ласло Шойом.