Ще се стигне до успокояване на страстите, смята образователният министър Игнатов по случай днешния протест на студенти и преподаватели.

Някои от тях не протестират в буквалния смисъл на думата, а ще покажат своите искания, своето настояване образованието да продължи да бъде приоритетно в българската политика, смята министърът.

Българското образование, по думите му и сега е приоритет, защото е на трето място по финансиране. Не може да е на първо, защото трябва да ударим пенсиите на българския народ, изтъкна Сергей Игнатов.

Стана ясно, че вчера той е посетил протестиращите студенти от НХА и си купил картини от тях, за да ги подкрепи.

Министър Сергей Игнатов бе на честването 60 години Университет по библиотекознание и информационни технологии, чийто празник съвпада с Денят на будителите.

Днес ние честваме паметта на българските просветители, заяви Игнатов и изтъкна, че именно просветителите са превеждали нацията през бурите на времето. Днешните будители откриваме в учителите, дейците на словото, изтъкна Игнатов.

България е в криза, посочи още той и допълни, че страната ни е преминала през много кризи и е успяла да се съхрани, благодарение на водачите на нацията.

Водачите на българския народ са учителите, дейците на културата, дейците на словото, изтъкна образователният министър.

На ректора на университета Стоян Денчев той връчи специалната награда на МОНМ за принос в  развитието на висшето образование. Поздравителни адреси по случай годишнината на университета постъпиха от президента Георги Първанов, председателя на НС Цецка Цачева, премиера Бойко Борисов и от други институции.

Хубаво е книгата да продължи да заема централно място в живота на българина, заяви министърът след официалната церемония. Дори и в електронна форма хубаво, по думите му, е книгата да съществува.

Нека словото продължава да съпътства живота на българите и българската история, защото благодарение на него сме оцелели в столетията, категоричен е Сергей Игнатов.

Според него има нужда от такъв университет, в чиято основа да бъде книгата като ценност.