Полицията в Ню Йорк евакуира "Таймс скуеър", тъй като в автомобил бяха намерени взривните вещества, кабели и други обекти, съобщава РИА Новости.

Районът е отцепен, изведени са посетителите на ресторанти, клубове, магазини. Достъпът до съседни улици също е спрян.

Специални полицейски екипи проверяват района за наличието на други взривни устройства.

Има засилено полицейско присъствие, пристигнали са и коли на "Бърза помощ" и „Противопожарна отбрана".

Според телевизионния канал ЕйБиСи полицейските служители, заедно с пожарникарите са намерили контейнер с електрически проводници, а може би и един пакет експлозиви.

Според канала, след като е паркирал автомобила на площада в Ню Йорк шофьорът е изскочил от пламналия автомобил. По-късно е установено, че регистрационните номера на колата не съвпадат с тези в регистъра, което засилва още повече тезата за атентат.

За щастие няма пострадали жители и туристи при евакуацията на района.

Щатската полиция е обезвредила взривното устройство, открито в спортен джип на "Таймс скуеър", съобщи кметът на града Майкъл Блумбърг.

Според него устройството е било направено от аматьори.

"Нямаме представа кой е направил това и защо. Имаме голям късмет. Благодарение на бдителните нюйоркчани и на професионалните полицаи избегнахме много смъртоносно събитие, заяви Блумбърг,цитиран от Ройтерс. 

Полицаите са отстранили на място три газови бутилки, фойерверки, два пълни 20-литрови бидона с бензин и два часовника с батерии, електрически проводници и други компоненти от багажника на високопроходимия спортен "Нисан Патфайндър".

Намерената метална кутия, приличаща на сейф за огнестрелно оръжие, ще бъде взривена на специален полигон.