ГЕРБ направи компромис и не само се съгласи, но и призова за това държавният бюджет да бъде коригиран по вече предложения от Министерски съвет начин.

„Дайте поне да приемем бюджета на вашето правителство", поиска от народните представители лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след обръщението на държавния глава, в което Плевнелиев акцентира искането си за актуализация на бюджета.

Репликата на Борисов бе и към социалиста Мерджанов, който преди него от парламентарната трибуна заяви, че БСП не смята за необходимо да се актуализира бюджета.

Припомняме, до момента кабинетът предложи 220 млн. лева актуализация на бюджета на касата и 800 млн. - на държавния бюджет. ГЕРБ обаче искаха 330 млн. лева за касата и с 5-6 млрд. лева вдигане на бюджетния дефицит.

Експремиерът се изправи от парламентарната трибуна, за да изрази и другите желания на опозицията, а именно незабавна подмяна на ръководството на Българска народна банка (БНБ) и не на последно място даване на обещание от страна на БСП и на ДПС, че ако след предсрочните парламентарни избори БСП и ДПС пак управляват заедно, няма да пипат бюджета на страната.

Борисов подчерта, че в името на спокойствието на страната, той самият дори е готов да оттегли исканите до сега от ГЕРБ параметри за актуализация на бюджета. „Нека просто да вземем актуализацията, която е внесена от вашето правителство с вашия мандат. Вашите министри са казали, че той трябва да бъде актуализиран", продължи с призивите Борисов.

Експремиерът се похвали, че би могъл да бъде много рязък в изказването си, но това няма да донесе нищо. „Насадената омраза между основните политически партии вече не е само между нас, но вече и между вас", подчерта Бойко Борисов и го определи като нечестно.

„Изяснете се точно, дайте цялата информация. Вие сега сте против актуализацията, защото щяло да обслужи служебното правителство", се обърна към депутатите от БСП лидерът на ГЕРБ.

„Глас народен, глас Божий", отсече още Борисов и отбеляза, че никой не знае как ще минат изборите. Експремиерът дори призова колегите си да си представят сценарий, при който БСП например е първа политическа сила, ДПС втора, а ГЕРБ имат 90 мандата.

„Представяте ли си как ще ви се подигравам, г-н Мерджанов, ако тогава внесете актуализация на бюджета", се закани Бойко Борисов и поиска от левицата - „най-приятелски и най-лично да запомнят този ден".

Председателят на опозицията се закани на БСП, че ако не приемат актуализацията на бюджета по този начин, ще трябва да му обяснят как това правителство е стояло една година и защо, щом не е тяхно. „Целта беше да унищожите ГЕРБ. И понеже вие не можете, сте помолили по-големия батко от ДПС да свърши тази работа. За радост останахме по-коравички и не можа да мине схемата", посочи още Борисов.

По отношение на управителя на БНБ Иван Искров лидерът на ГЕРБ изтъкна, че щом сега всички пришиват Иван Искров на ГЕРБ, то именно ГЕРБ иска да го свалят от поста. „Предлагам Калин Христов за управител на БНБ", обяви Борисов и дори подчерта - „виждате колко съм добронамерен".

Бойко Борисов използва момента от парламентарната трибуна, за да похвали парламентарния шеф Михаил Миков, като заяви - „в последните няколко седмици ГЕРБ сме изключително доволни от вас". Видимо доволен Миков отвърна - „в последните няколко дни ще е, защото преди ви нямаше".

Атанас Мерджанов се засегна от думите на Бойко Борисов. Аз стоя зад всяка една дума, каза той, репликирайки го от трибуната. Социалистът изтъкна, че лидерът на ГЕРБ непрекъснато се отказвал от думите си. Крайно време е маските да паднат, настоя Мерджанов.

По отношение на актуализацията на бюджета вие сте на едно място с ДПС, изтъкна той. Калин Христов не е решение на проблема, подчерта той по другата засегната от Борисов тема.

Калин Христов беше идеологът на банковата ваканция, допълни червеният депутат. Атанас Мерджанов каза, че трябва да се смени цялото ръководство на БНБ, но от следващото правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов веднага отговори. Дали ние сменяме позиция или не - си е проблем на нашата партия, заяви той. Не аз се целувах на Орлов мост с ДПС, коментира лидерът на ГЕРБ и изтъкна, че ДПС се държат по-отговорно от БСП.

Бойко Борисов призна, че с ДПС са на едно мнение за актуализацията на бюджета и на смяната на ръководството на БНБ.

В последствие - след изказване на Йордан Цонев, при напусната от червените пленарна зала, ГЕРБ и ДПС гласуваха във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, което да обсъди актуализацията на бюджета.

По-късно в кулоарите на парламента по повод споровете в пленарна зала лидерът на ГЕРБ попита има ли някой, който не е наясно, че бюджетът трябва да се актуализира. Относно отправените критики на червените за съгласието за ремонт на бюджета между опозицията и доскорошния партньор на столетницата, Борисов каза, че ГЕРБ няма сътрудничество с ДПС. По думите му между ДПС и ГЕРБ имало само две допирни точки - за актуализацията и за номинацията на Кристалина Георгиева за еврокомисар.

Аз коалиция с ДПС няма да правя, това не означава, че не можем да бъдем толерантни като политически партии, категоричен е Борисов. Етническият модел е важен за България, смята той.

Според лидера на ГЕРБ не трябва да се оставя служебното правителство без пари. Той настоя да се даде възможност на служебното правителство да вдига тавана на дълга, като това трябва да стане с поне 5,5 милиарда лева. Експертите на БСП, ДПС и всички го знаят това, смята Борисов. Ако няма актуализация, през септември той прогнозира криза. Не е нужно според него да „се веят имена" на вложители на КТБ. Нужно било само компетентните органи и институции да си свършат работата. След време ще ги разберем по арестите и по конфискуваните имоти, убеден е лидерът на ГЕРБ.