Френския гигант „Тотал" спечели правата да търси и проучва за нефт и газ в дълбоко Черно море, блок „Хан Аспарух" с територия 14 440 кв. км.

Това обяви икономическият министър Делян Добрев в Министерския съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов и вицепрезидента на „Тотал" и представители на партньорите на „Тотал".

Делян Добрев уточни, че нашият блок е три пъти по-голям от румънския, в който бяха намерени 80 млрд. кубика. Нашата консумация е 3 млрд. кубически метра годишно.

Дори българското находище да не е по-голямо от румънското, това означава енергийна независимост. 80 млрд. кубически метра биха означавали за нас абсолютна енергийна независимост за 30 години напред, посочи Добрев.

„Тотал" ще работи с OMV и „Репсол". Конкурсът за дълбоко проучване на Черно море в „Хан Аспарух" беше обявен през януари и сега Икономическото министерство обяви, че най-добрата оферта е тази на „Тотал".

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че ако находището е голямо, това драстично ще намали цената на газа и ще ни помогне в преговорите за закупуване на нови количества газ. „Една сонда е 300 млн. евро да се направи, а концесионната такса, която България ще получава е между 2% и 30%, ако са големи находищата", каза премиерът Борисов.

Според него има основание да се смята, че находището ще е голямо, тъй като в румънската територия са открити 80 млрд. куб. метра газ. „Надявам се, че „Хан Аспарух" няма да е по-малко, тъй като блокът е много по-голям", добави Борисов. Той съобщи, че консорциумът на „Тотал" с OMV и „Репсол" са спечелили в конкуренция с „Лукойл" и „Мелроуз".

Тук явно премиерът се е объркал, защото „Лукойл" не са участвали във въпросния конкурс (б.р.).

Борисов връчи 16 договора за фирми, спечелили финансиране по програма „Конкурентоспособност". Средно около 7-8 млн. лева получиха фирмите и той от всяка една се интересуваше колко нови работни места ще разкрие и дали ще вдигне заплатите.

Премиерът изтъкна, че в момента администрацията на Министерството на икономиката работи по-бързо от фирмите: „Имаме готовност 30 договора да подпишем, 16 подписваме днес, защото фирмите не са готови, а не администрацията", подчерта Борисов.