Конфликтът в Гърмен и напрежението между българи и цигани предизвикаха народните представители да се поупражняват върху темата и да се опитат да обяснят пред журналисти в кулоарите на парламента какво според тях се случва там.

"В Гърмен е битов скандал. Това са наслагвани проблеми с годините и липса на адекватна политика от местната власт", коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той критикува местната власт за това, че е допуснала толкова незаконни сгради, а сега се оправдава с това, че се е случило пред очите на хората, които просто са имали търпимост.

"Политическата причина за конфликта в Гърмен е ДПС", заяви от своя страна и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той обясни тезата си с това, че известният местен дерибей и бивш кмет от ДПС на Гърмен Ахмед Башев си е създавал едно населено гето, давал им е право да се заселват, за да гласуват и да го подкрепят.

"Започнали са на 200 човека, сега в момента са 900", изтъкна "патриотът". Той не пропусна да коментира и сегашната местна власт, като отсече, че този проблем  продължава и при новата кметица, която нищо не е предприела, за да се бори и да изпълни задълженията си.

Симеонов предупреди обаче, че подобно напрежение има и в много други градове на страната, което е резултат от дългогодишната политика на ДПС. „Държавата не се противопоставя на тази политика, оставя я да си върши това пъклено дело за закупуване и създаване на платен електорат", коментира още съпредседателят на фронта.

Подобно на Цветан Цветанов и той призна за битовия характер на конфликта в Гърмен. Решението на въпроса е само в прилагането на Закона за устройство на територията еднакво за всички, убеден е "патриотът". "Нищо оригинално, нищо ново. Никаква дискриминация, никакъв расизъм", заключи Валери Симеонов.

Грешка от страна на местната власт в Гърмен съзря и депутатът от Реформаторския блок Корман Исмаилов. "Общината традиционно се управлява от ДПС. С цел привличане на гласове и поддържане подкрепата на това малцинство на моменти общината си е затваряла очите и е действала на ръба на закона", си обясни проблема „реформаторът".

Случилото се в Гърмен е поредният случай на нетърпимост, свързан с битова престъпност и с непрекъснато разширяващи се незаконни постройки. По този начин си обяснява напрежението между българи и цигани в Гърмен съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев. Той напомни обаче, че именно тези цигански квартали влияят на изборните резултати и това също поражда напрежение.

"Обвиненията към ДПС са политически измислици, които нямат нищо общо с действителността", заяви зам.-председателят на парламента и зам.-председател на ДПС Алиосман Имамов. Той посочи, че утре от партията ще излязат с официално изявление по темата.

Въпреки това Имамов обясни, че свързването на движението с конфликта е недобронамерена измислица. "Ромите от кв. „Кремиковци" не гласуват за ДПС. Те не са и мюсюлмани, те са евангелисти", посочи ДПС депутатът и за доказателство представи резултати от последните парламентарни избори, от които се вижда, че от 400 избиратели само 40 гласа са за движението.

Имамов е убеден и в това, че в напрежението в Гърмен няма политически момент. "Това, което се случва в Гърмен, не е прецедент, а е симптом на влошени отношения между етническите групи в България. Това е нарушен баланс в отношенията между хората", коментира зам.-председателят на движението.