Не можахме да защитим нашия цар, а армия, която не може да защити своя цар, губи войната.
Това заяви в изказването си пред делегатите на конгреса на НДСВ Олимпи Кътев.

Той отправи критика към свои съпартийци, които по думите му „за дребни грошове" са осребрявали постове.

Според него НДСВ остро е трябвало да реагира на грешки на коалиционните партньори - на кражбата на „батко и братко" и на изказването на лидера на ДПС, че „разпределя баницата".

С тези си изказвания, по думите не Кътев, ДПС потопили жълтата партия.

„Извинявайте, но аз не искам да завивам на дясно." - с тези думи Кътев се обърна към своите съпартийци, според които мястото на НДСВ е сред десните формации.

Кътев изтъкна, че не иска да бъде в дясното пространство, където в момента се намира „император Бойко" и където „Мартинчо, Иван, Волен чакат той да ги благослови."

„Наближават предсрочни парламентарни избори, за тях трябва да се готвим", категоричен е бившият областен управител на София.

По време на изказванията се чуха и интересни предложения и позиции. Според делегат от Бургас на плещите на новото ръководство ще падне борбата за офисите в жълтата централа, които управляващите искат да им вземат.

Според други по-срамна е коалиция с ГЕРБ и Атака, отколкото с БСП и ДПС.

Някои делегати акцентираха в изказванията си на любовта и благодарността към Симеон Сакскобургготски, като Анелия Атанасова се обърна към него: „За мен вие сте пътеводна звезда."

Други делегати цитираха библията:„Когато бог е с нас, кой може да е срещу нас", трети пък открито застанаха зад идеята на Христина Христова, която е сред кандидатите за лидерския пост - да се провеждат редовни скайп - конференции с партийния актив.

Чуха се и обвинения към БСП. Оказа се, че идеята с трамвая била разработена от НДСВ, но заради теч на информация, този проект бил откраднат от БСП и хората видели Сергей Станишев и Стефан Данаилов да управляват трамвая.