Френският президент Франсоа Оланд обяви, че „неутрализирането" на сирийския президент Башар Асад е предварително условие за разрешаването на кризата в разкъсваната от война страна.

„Ние трябва да намалим влиянието на терористите без да поддържаме Асад. Те са обвързани помежду си", заяви Оланд на събрание на френски дипломати в Париж, съобщава „Франс прес".

„Ние трябва да предизвикаме политически преход в Сирия, това е една необходимост", подчертал френският държавен глава.

Той изложил три условия за разрешаването на кризата - първото от които било „неутрализирането" на Асад.

Второто условие било да се предложат „солидни гаранции на всички умерени опозиционни сили, особено сунитите и кюрдите, като се съхранят държавните структури и единството на Сирия".

Третото условие на Оланд, което според него е „решаващо", било събирането заедно на регионалните играчи, които имат интереси в конфликта.

„Мисля за страните от Персийския залив, мисля също за Иран. Мисля за Турция, която трябва да бъде включена в борбата срещу „Ислямска държава" и да възобнови диалога с кюрдите", коментирал френският президент.

Външното министерство на Сирия реагира остро на изказването на Оланд, подчертавайки, че то „представлява груба намеса във вътрешните работи и показва, че Франция допринася за проливането на сирийска кръв".

„Френското правителство трябва да знае, че докато поддържа тези позиции, ние няма да приемем каквато и да е роля на Франция в политическо решение (за Сирия)", изтъкват от външното министерство на Сирия.