Министърът на земеделието и храните Валери Цветанов, в качеството му на компетентен орган, издаде заповед за възстановяване на пълната акредитация на Държавен фонд „Земеделие" - Разплащателна агенция.

Днес изтича изпитателният срок, който Европейската комисия (ЕК) постави през пролетта за подобряване на дейността на фонда.

Тогава бе приет и план за действие, насочен към стабилизиране на административния капацитет и доразвиване на информационните системи на агенцията.

В началото на седмицата резултатите от  предприетите мерки по плана за действие бяха представени с доклад на министър Цветанов.

Документът дава увереност, че Разплащателната агенция  е изпълнила изискванията, залегнали в плана.

Това бе основание министърът на земеделието и храните да възстанови акредитацията на агенцията, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Европейската комисия е била незабавно уведомена за решението на министър Цветанов и е получила необходимите документи, които бяха разгледани за вземането му.

В сряда, 3 декември, в страната ни пристига одитна мисия на Европейската комисия, която в рамките на три дни - до пети декември, ще провери направеното по плана за действие и ще се произнесе за акредитацията на Разплащателната агенция.

Припомняме, през пролетта европейската служба по борба с финансовите измами ОЛАФ разкри нередности в усвояването на средствата по САПАРД.

Заради липсата на ефективен контрол във фонд "Земеделие" ЕК замрази изплащането на пари за модернизация на земеделските стопанства, инвестиции в преработвателния сектор, създаване на алтернативни доходи в селата и за пазарите на едро.