Във връзка с днешното решение за облагане на доходите от лихви по депозитите на граждани с 10% от Българската народна банка заявяват, че БНБ не е информирана предварително за такова решение, нито е участвала в такива дискусии и научава за това от медиите.

По повод "многобройни запитвания относно обявеното в медиите от министъра на финансите правителствено решение", от Българската народна банка изтъкват, че всички въпроси би трябвало да се отправят към вносителя на законопроекта.

Длъжни сме да отбележим, че това решение е елемент от данъчната политика и засяга преди всичко данъчната тежест на гражданите и последващите от това стимули за натрупване на спестявания, като източник на финансиране на инвестициите в икономиката, и следва да се обсъжда от тази гледна точка, заявяват от БНБ.

"Настоятелно се обръщаме към всички участници в започналите вече публични дебати да не се спекулира с възможното влияние на тази потенциална фискална мярка върху стабилността на банковата система", се посочва в прессъобщението на банката.

БНБ не очаква обявеното облагане с 10% на доходите от лихви по депозитите на гражданите да повлияе директно на показателите на българските банки и на стабилността на системата като цяло. От гледна точка на баланса между сигурност и доходност банковите депозити нямат алтернатива като най-добра форма за спестяванията на гражданите у нас, изтъкват още от Българската народна банка.