Синдикатите са категорично против предлагания от финансовия министър бюджет за 2012г.
По думите на председателя на КНСБ Пламен Димитров бюджетът е прекалено рестриктивен, консервативен, предпазлив и изцяло подчинен на фискални цели.

Такъв бюджет няма да помогне за излизане от кризата. Със сигурност няма да помогне за разкриване на нови работни места, коментира още Димитров.

По-късно обаче и синдикатите са се съгласили с увеличение от април 2012-та на минималната заплата
Още...

На съвместна пресконференция КТ Подкрепа и КНСБ обявиха, че настояват за вдигане на минималната работна заплата на 290 лв. още от първи януари.

Пламен Димитров каза, че вариантите за повишаване на доходите са много и посочи като пример вдигане на минималната заплата от 1 януари и на бюджетните заплати с 10%, колкото е натрупаната инфлация, повишаване на пенсиите с 5% от 1 април или от 1 юли.
По негови изчисления ако се увеличат от 1 април с 10% заплатите в бюджетната сфера, заедно с вдигането на минимална работна заплата, това ще струва 276 млн. лв.

И ако се увеличат с 5% пенсиите ще са необходими още 260 млн. лв., или общо с 535 млн. лв. разходи може да се осигури повишаване на доходите догодина.
Синдикалистите не одобряват разчетите на Дянков за приходите и разходите в бюджета догодина.

Заложени са около 2,5 млрд. лв. повече приходи и около 1 млрд. лв. по-малко разходи в сравнение с тазгодишния бюджет, посочи Димитров и разкритикува заложения нисък бюджетен дефицит. Според него това не е необходимо, дефицитът би могъл да се финансира, подчерта Димитров.

Синдикалистите се обявиха категорично против предложението майчинските да се изчисляват за период от 24 месеца.

Те съобщиха още, че не са съгласни и с предложенията за нови данъчни закони.
Синдикалистите предупредиха, че са замислени хватки така, че да не може да се ползва преференциалната ставка на ДДС в туризма и обявиха, че са категорично против.