За края на лятото хотелиерите по Северното Черноморие свалят цените за почивка средно с 10-15 %. Намалението ще започне от 22 август, съобщи председателят на Регионалната асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Димитър Димитров, цитиран от БТА.

Димитров допълни, че към средата на септември цените ще паднат още.

От асоциацията посочиха, че туристите в момента плащат 10 лева на легло в къщи за гости във ваканционните селища, а в хотели с по-висока категория - 50-60 лева за нощувка и закуска.

За края на лятото базите обмислят да включат нови екстри в пакетните цени като някоя от СПА-услугите, допълни Димитров.

В началото на септември хотелите на първа линия в "Албена" ще предлагат "ол инклузив" за по 50 лв. дневно.

В курорта "Слънчев бряг" също подготвят намаление на нощувките средно с 25 на сто в края на август. По-ниските цени важат и за български, и за чуждестранни туристи. В края на август цените намаляват спрямо тези от юли, но след 10 септември цените са най-ниски.

Добруджанското Черноморие тази година е било преоткрито от туристите от Сърбия, както и от Полша.

През миналото лято посрещнахме само неколцина гости от западната ни съседка, а тази година в нашите бази почиваха близо 250 сърби, коментира председателят на асоциацията.

Той добави, че значим ръст от 25-30 на сто бележат руските и румънските туристи, с около 15 на сто повече са германците, според неокончателните данни за сезона.

Вече започнаха договарянията за следващото лято, очакваме увеличение на туристопотока, ако летището в Балчик през 2012 г. заработи като гражданско и започне да посреща самолети и на нискобюджетни авиокомпании, каза Димитров.