Министерски съвет гласува решение, с което близките на Ангел Димитров - Чората, починал на 10.11.2005 г,  ще получат 50 000 евро от държавата. Парите са обезщетение по осъдителна присъда на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), с която България е осъдена за полицейско насилие и неадекватно разследване. Присъдата излезе в средата на 2014 година.

Ангел Димитров - Чората, заподозрян в наркотрафик и сводничество, почина по време на полицейска операция "Респект" в Благоевград. Операцията се проведе по време на управлението на Румен Петков като вътрешен министър, а главен секретар на МВР беше настоящият премиер Бойко Борисов.

За убийството на Ангел Димитров - Чората петима полицаи бяха осъдени на първата инстанция на 18 до 16 години затвор. Върховният касационен съд обаче върна делото за ново разглеждане.
През ноември 2010 година Военно-апелативният съд намали присъдите им наполовина. През юни 2011 година петимата служители на реда бяха напълно оневинени от ВКС, който прие, че Димитров е починал в резултат на асфикция.

Делото в ЕСПЧ беше заведено от сина на Димитров - Райчо, от съпругата му Анита Велянова и от родителите му Райчо и Адриана Димитрови. Те твърдят, че той е пребит до смърт от полицейските служители.

Според ЕСПЧ е безспорно, че Димитров е починал, докато е бил изцяло под контрола на петимата полицаи. Съдът припомня, че отговорността на държавата не се ограничава само до случаи, в които са налице достатъчно доказателства, че използваната от полицаи сила е довела до смъртта на дадено лице, а и когато не са взети всички възможни предпазни мерки при избора на средства и методи, за да се избегнат или поне да се минимизират случаите на причинена смърт.

С оглед констатациите и на Софийския военен съд и Военно-апелативния съд, ЕСПЧ заключава, че нараняванията на Димитров са били причинени в резултат на сила, която не е била необходима за неговото задържане. Съдът в Страсбург намира за неефективно по редица причини и вътрешното разследване на МВР по случая.

На жалбоподателите е присъдено общо обезщетение за неимуществени вреди в размер на 50 000 евро, 17 000 лв. на трима от тях за направените разходи и разноски в производството пред националните съдилища, както и 5000 евро и 818 лв. - за разходи и разноски в производството пред ЕСПЧ.